Motje ’n Shotje ? – Bankjescollectief

Motje ’n Shotje ? – Bankjescollectief
Motje ’n Shotje ? – Bankjescollectief

AFGEROND PROJECT

Zondag 1 februari 2015 was het weer zover, Bankjescollectief ! Bij ‘Bloody Tourists’ dronken we nog bloody mary’s, deze wintereditie was er MOTJE ‘N SHOTJE ? om toeristen en Amsterdammers met elkaar te verbinden in plaats ze van hun sokken te fietsen.

Ook tijdens de vorige editie koppelde Thuismakers Collectief in samenwerking met Placemakers dit grote en heikele Amsterdamse beleidsthema – de snelle stijging van toerisme en bijgaande (negatieve) consequenties – aan een simpel en ludiek concept. Bankjescollectief is ontstaan om buren met elkaar in gesprek te brengen, maar in Amsterdam, onder andere met de opkomst van Airbnb, zijn onze buren vaak toeristen. Natuurlijk worden bezoekers aan onze stad ook welkom geheten, maar vaak genoeg irriteert de Amsterdammer zich. Voelen Amsterdammer zich door deze ontwikkeling minder thuis in eigen stad en toeristen, op hun beurt, minder welkom?

Motje ’n Shotje ? – Bankjescollectief

De proliferatie van Airbnb in Amsterdam
Onze buren zijn steeds vaker toerist, zeker in de negen straatjes !
Kaart via OSCITY.eu

In de Amsterdamse 9 straatjes wemelt het van de toeristen én Amsterdammers. Naast ons MOTJE ‘N SHOTJE ? bankje stond een fantastische jaren ’50 snackautomatiek met vrolijke kleine glaasjes jaeger, jenever en wodka zij aan zij te lonken naar voorbijgangers. Voorwaarde om van deze shotjes te genieten was om een toerist te vinden om mee te proosten. En niet zomaar proosten, maar op een zelfgekozen opdracht, bijvoorbeeld op elkaars favoriete dansmove, op de winnaar van een in-de-ogen-kijkwedstrijd of het elkaar geven van een oprecht compliment. Facebook vrienden worden, moppen tappen, advies geven, één item in je bezit uitwisselen of samen een selfie maken behoorden ook tot de opties. En het heeft gewerkt! Ondanks de winterkou is er volop geproost, gedanst, gefacebookt en gecomplimenteerd onder interessante toeristen en avontuurlijke Amsterdammers. We zijn nogmaals gesterkt in het idee dat je een groot probleem juíst op kleine schaal aan kunt pakken.

Op naar de volgende editie in mei: https://www.bankjescollectief.nl

Met veel dank aan Chasin’ Wolvenstraat en de HvA

DOCUMENTATIE

Cheers to . . .

Lees ook : Bloody Tourists bankje