Life inside buildings

Life inside buildings

PROJECTVOORSTEL

Staat open voor jouw ideeën en suggesties! Wil je bijdragen aan het ontwikkelen van een transparante stad? Neem contact met ons op.

Architecten maken vaak prachtige doorsnedes van hun creaties. Digitale gebouwen vol met leven, verschillende functies, altijd iets te doen. Toch, als het gebouw eenmaal staat, keert het ons vaak de rug toe. Thuismakers Collectief is groot fan van Jan Gehl, die met ‘Life Between Buildings’ meent dat het de ruimte tussen gebouwen is die leven in de stad brengt. Toch is dat niet helemaal waar. Het is vaak het zicht op het leven ín de gebouwen dat het straatbeeld interessant maakt.

LIFE INSIDE BUILDINGS

U kent ze waarschijnlijk wel. De transparante plinten, ramen waardoor je een woonkeuken binnen kijkt, een druk kantoor, een koffiezaak of misschien een kinderdagverblijf. Er zijn nog veel meer interessante plekken te bedenken waar het interessant is om naar binnen te gluren. Het zijn deze momenten en ruimtes die de stad een gezicht geven.

Waarom kenmerkt een groot deel van de woonbuurten in steden zich dan door kale passages, betonnen en kille fietstunnels en blinde muren die het leven dat zich erachter afspeelt verhullen? Plekken die je het gevoel geven dat er iemand met de rug naar je toe staat?

Achter sommige façades is nu eenmaal niets te vinden, maar achter andere muren gaat een fascinerend schouwspel schuil. Met Life Inside Buildings willen we de vele blinde muren van de stad weer een gezicht geven. We doen dit door ze ‘doorzichtig’ te maken. Bijvoorbeeld door de ruimte achter de muur te fotograferen en deze als grote beelden op de muur te plakken, of door te projecteren, of door een kijkgat te plaatsen waar je doorheen kunt spieken. 

De voorbijganger krijgt een uniek kijkje in de huizen van bewoners, in de bezigheden van kantoorpersoneel of in de voorbereidingen van een theaterstuk. Zie het als een museum van het dagelijks leven, dat inkijkjes geeft in het binnenshuis leven en tegelijkertijd de openbare ruimte nieuwe fleur geeft.

Ook plekken waar geen activiteit direct achter de muur verscholen ligt, zoals in een betonnen fietstunnel, kunnen aangekleed worden met levensgrote beelden die perspectief geven op wat er in de buurt gebeurt. Wanneer u dan door de fietstunnel fietst ziet u niet langer de kille muren en de scherpe TL-verlichting, maar voelt het alsof u een klein stukje door een winkelstraat of woonstraat fietst. Elke blinde muur is een onbeschreven blad die mogelijkheden biedt nieuw perspectief op de straat te plakken.

 

INSPIRATIE OVERAL

 

Sou Fujimoto – House NA (2010)
Sou Fujimoto – Cloud Pavillion (2013)
Banksy (2013)
Roeland Otten – Transformatie Huisje (2010)
Roeland Otten – Air Quality Measurement Substation (2012)
Heather Benning – The Dollhouse (2013)

Heb je suggesties voor een muur die transparant gemaakt zou moeten worden? Ontwerpideeën? Of wil je gewoon meedenken over dit project? Neem contact met ons op

Leave a Reply

*