Onze Toolbox

Het Thuismakers Collectief heeft door de jaren heen meerdere handige tools ontwikkeld. Gereedschap en methoden die ons helpen bij het bereiken van bepaalde gewenste doelen. Thuisgevoel vergroten is altijd het doel. Er zijn vele verschillende manieren om dat doel te bereiken.

De kletscaravan

De kletscaravan van Thuismakers Collectief is een instrument om bewoners beter te leren kennen: hoe ze hun straat, wat maakt dat ze zich thuis voelen of juist niet? Waar liggen hun interesses?
We parkeren de caravan een week in een straat en nodigen de bewoners uit. Koffie en taart staan klaar. Door de gesprekken ontdekken we gemene delers, de gemeenschappelijke interesses tussen mensen, ongeacht afkomst of geloof. 
Lees verder

Workshops & lezingen

In de afgelopen jaren werkten we in allerlei projecten aan een groter thuisgevoel in buurten. We werkten met bewoners, professionele partners en opdrachtgevers. Daarin ontwikkelden we onze aanpak, werkwijze en tools en deden er ervaring mee op. Op uitnodiging komen we graag meer vertellen over onze aanpak. Dat kan tijdens bijeenkomsten of op congressen, maar ook in de vorm van een workshop.
Lees verder

De duurzame keet

Bij Wijkboerderij Wachterlied staat onze duurzame / off-grid keet. Kinderen kunnen er leren en experimenteren met een leven onafhankelijk van vaste gas, water, stroom en riool aansluiting. Hoe kan je koken en verwarmen en koelen op basis van zonne-energie of windenergie? Hoe kan je je eigen drinkwater maken van regenwater? 
Lees verder

Buurtbanden

Buurtbanden is een werkwijze om mensen en hun omgeving in beeld te brengen, door relaties en locaties waar bewoners elkaar ontmoeten, aan elkaar te verbinden. Dit doen we door middel van foto's in samenwerking met fotograaf Rufus de Vries
buurtbanden.nl

Gelukslab - bouw, proef en verbeter je woongeluk.

In het gelukslab kunnen bewoners aangeven wat hun wensen zijn voor hun flat, kantoor of verzorgingstehuis. Op een vaste plek in een gedeelde gang wordt het gelukslab opgebouwd waar bewoners hun gelukswensen kunnen achterlaten.
Want woongeluk maak (of brouw) je helemaal zelf en met elkaar. Onze gedachte is dat het enige wat mensen nog nodig hebben, een plek is om samen te kunnen brouwen, proeven en zo nodig bij te stellen om wat meer smaak toe te voegen. Geluk en woongeluk zijn het product van doelbewuste keuzes en activiteiten, in een omgeving aangepast aan persoonlijke wensen.

KIEM-workshops

KIEM is een educatief concept die we inzetten om kinderen op een leuke manier aan het denken te zetten over duurzaamheid en klimaatadaptatie. We zoeken samen met kinderen naar oplossingen voor huidige problemen. Bijvoorbeeld oude ambachten die we de afgelopen jaren hebben uitbesteed aan verre landen die we weer kunnen herontdekken en zo lokaal kunnen produceren.
© 2023 Stichting Thuismakers Collectief